szelek faluja
Főoldal Szinopszis Lakosok Szömörcei Történetek Településünk Galéria Programok

Szömörce

Előzmények

A “Horná dolná” szlovák sorozat magyar megfelelője az RTL Klubon futó A mi kis falunk lett.

Hatalmas sikerrel vetítették a nyolc részes éveadot, az első adás nézettsége több mint egymillió lett, de a legrosszabb is 823 ezer volt. (18-49-nél általánosan hozták a 30 % körüli share-t)

A népszerűség ellenére rengeteg kritikát is kaptak, melyek szerint a humor nem elég kifinomult benne, és bár a társadalomkritika megtalálható benne, de az nem vicces, hanem inkább bántó bemutatásáról van szó.

A szereposztás fantasztikus, de a színészek által megformált karakterek közül szinte egyik sem szerethető. A poénok nincsenek megfelelően kigyúrva, hiába készítik azokat elő - néha eröltetve - a laecsapás nem igazán sikerül.

A nézettségi adatok azonban azt mutatják, hogy hatlmas igény van egy szatírikus, igényes humorral ellátott, görbe tükröt tartó sorozatra. Ezt az űrt igyekezett volna beölteni a Mi kis falunk. Szorványos sikerrel.

A “Szömörce.hu” sorozat megalkotását ez ihlette.

Szereplők

A polgármester nem korrupt, hanem csak kellőképpen zsivány, mert szívből szereti a faluját. A női szereplők csinosak, kedvesek, bájosak, de nem esnek egymás hajának féltékenységükben. A közmunkások kellőképpen lazák, nem feltétlenül szeretnek dolgozni, de a rábízott feladatokat elvégzik és ami fontos, hogy meg van a magukhoz való eszük, egyáltalán nem ostobák és alkoholisták.A jegyző asszony kacér, kicsit ledér, de nem bújik ágyba mindenkivel, a titkárnő nagyon csinos, lehet ugratni és flörtölni is hajlandó, de hűséges a vőlegényéhez, Tamás a dörzsölt projektmenedszer pedig minden kiskaput megtalál, minden őrültséget meg- és kitalál, de a zsbrerakható pénzt végül mindig a falu javára használja. A pap, tulajdonképpen buddhista szerzetes, aki a faluban ragadt (az őseit jött felkutatni, akik 56-ban elhagyták szömörcét) és annak érdekében, hogy a vallását gyakorolhassa, híveket toborozhasson, néha meggyóntat egy-két embert és ha kell még misét is tart. Nem templomot akar, hanem sztúpát, de kiegyezik azzal, hogy kereszt klesz a tetején.

Az egész falu azon dolgozik, hogy fennmaradjanak ebben a bonyoluolt világban, legyen mindig elég pénzük ahhoz, hogy Szömörce élhető és szerethető kis zsáktelepülés legyen. A lakosság összetartó.

Annak érdekében, hogy boldoguljanak, a település vezetői minden pályázatot megpályáznak attól teljesen függetlenül, hogy azon állatkórházat, kiszuperált utasszállító repülőt, vagy negyvenkilométer hosszú maratoni futópályát lehet nyerni.

Szömörce

Apró zsáktelepülés valahol a Bükkben (hegyek között). Tiszta, rendezett, gyönyörű kis falu, de turista nincs, mert nincs miért odamenni. Látogató csak akkor van, ha eltéved egy távfutó, vagy rossz buszra szállnak a fesztiválra igyekvő fiatalok. Van kocsma, kisbolt, kultúrház, focipálya, de nincs posta, csak mobilposta, nincs orvos, csak olyan aki hetente egyszer átjön. Van viszont kajakpálya, nyolc emlékmű, 42 km hosszú futópálya, nagyjából 500 alapkő, és egy mélygarázs is. Ezek töbsége természetesen csak papíron, vagy kartonból megépítve, mert a pénz kellett a vízelvezetésre, a művház beázását rendbe tenni, vagy az óvod csoportszobáját kifesteni.

A Szömörce.hu sorozat egyesíti az Üvegtigris humorát, a Legényanya vicces társadalomkritikáját és a Munkaügyek abszurditását.

Elolvasom

Hivatkozások:

(http://rtl.hu/rtlklub/amikisfalunk/brutalis-nezettseggel-indult-a-mi-kis-falunk; http://musorvizio.blog.hu/2017/02/21/magyar_nezettseg_7_het_nincs_mi_megallitsa_a_mi_kis_falunk_meneteleset; http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170203/a-mi-kis-falunk-kritika/; http://24.hu/kultura/2017/02/03/a-mi-kis-falunk-nem-tokeletes-de-ugyis-nezni-fogod/

Jolánka néni

Falu Simulator Szömörce.hu

Ivády Gábor. Tizenkét évig volt egy Szömörce mérető kistelepülés, Ivád polgármestere. Ezt nem nagyon érti, mert pilótának született, de ez most mindegy. Koldult falugondnoki kisbuszért, a Nemzeti Vágta helyett Batyus Galoppot szervezett, csereberélt jétszóteret, keresett szaudi testvértelepülést a királynál, árusította az utcaneveket méteráron, ferdepályás focibajnokságot rendezett, de még a Balatonban is leheett fürdeni az egyik falunapon, amikor hozatott vizet a keneseiekkel és feltöltöttek egy gumimedencét. Kötöö házasságot 20 másodperc és 8 óra altt, medencében, sziklán, disznótoros közben. Jelent meg könyve Gyerekszem címmel, publikációi irodalmi magazinokban és népszerű a blogja (ivadygabor.blog.hu). Ezeken kívül volt még néhány kisiklása, de tudják, fiatal volt és kellett a pénz...

Lázár Tamás.

Női szabó. Egyszer majdnem találkozott Spielberggel, de végül mégsem. Szép tetoválás van a karján és nagyon jó a humora. Írni nem szeret, inkább diktál. Életfilozófiája: Nem írok, szabok! Hasonlít egy híres emberre is, de nem jut eszünkbe a neve. Mármint a híres emberé.

Duba Gábor. Biztosan dúdolta már valaha, hogy tüdüm tüdüm, tüdüm, valami amerika, táp táp. Ezt a dalszöveget például ő írta. Könyvet is írt Szabadon foglak címmel, azt mondja tök sokan olvasták. Sokáig dolgozott kreatív igazgatóként a reklámszakbmában, amit aztán otthagyott, ami meg is látszik a mai hirdetések silány minőségén. Szeret sétálni a Duna parton, de fél a kacsáktól, gyűlöli, ha egy nagy teherautó meg el mellette, amely sittet szállít és a port a szél az arcába fújja a platóról, de nem bánja, ha a szemébe süt a nap, mert olyankor becsukja. Ennyit mondott magáról. Szánalmas.

Eszter és Csaba

Mivel mindkettőjük házas, ezért ezt a közös képet inkább hátulról mutatjuk. Jó fejek egyébként és néha egészen jó ötleteik vannak. Azt kérték, hogy ne mondjuknk róluk többet, mert ciki lenne ha a magyar filatélikusok társaságánál kiderülne, hogy viccesek.